woensdag 18 januari 2017

3 Officiële talen in ons land.



Woensdag 18 januari 2017

 3 officiële talen in ons land

Veel mensen, Belgen of niet, weten niet dat er in België drie officiële talen zijn. Maar er leven in ons land mensen waarvan de moedertaal Duits is, zoals ik.
Het zijn zo'n 75.000 mensen (minder dan een procent van de bevolking) die verspreid over negen gemeenten in de provincie Luik wonen en die samen de Duitstalige Gemeenschap vormen. Hoe komt het nu dat er mensen in ons land Duits praten? Er zullen misschien mensen denken: "In België zijn er toch alleen Walen en Vlamingen? Of toch niet?".
Duitstalige Gemeenschap (9 gemeenten)

De Oostkantons bestaan in totaal uit 11 gemeenten:
- de negen gemeenten Eupen, Kelmis, Lontzen, Raeren, Amel, Büllingen, Bütgenbach, Sankt Vith en Burg-Reuland die De Duitstalige Gemeenschap vormen en waar 95% van de bevolking Duits praat. Ondanks het feit dat bijna iedereen Duitstalig is zijn het zogenaamde 'faciliteitengemeenten', dit wilt zeggen dat de mensen faciliteiten hebben voor Frans. Ze komen niet alleen goed overeen met hun anderstaligen buren maar kunnen dus ook zonder problemen met hun communiceren.
- de gemeenten Malmedy en Weismes waar er 95% Frans word gepraat en die bij het Waals gewest horen. Ook hier zijn er faciliteiten voor Duits.

Deze 11 gemeenten vallen dus niet samen met Duitstalig België.
Na dat deze kantons tussen 1914 en 1945 door WOI en WOII een paar keer 'van nationaliteit' verandert zijn, horen ze sinds het einde van de tweede Wereldoorlog definitief bij België.

Danke und bis bald, Tschüss! 👋😉