woensdag 31 mei 2017

Afkortingen op het internet

Afbeeldingsresultaat voor sms taalMensen gebruiken ze dagelijks zonder er bewust van te zijn. Ze bestaan in elke taal en versnellen en vergemakkelijken het communiceren op internet. De afkortingen worden nergens zo vaak gebruikt als op het WWW. Op een forum, Facebook berichten en in de chat van videogames. Een afkorting is een schrijfwijze waar een woord, woordgroep, naam of andere aanduiding verkort wordt.

Chattaal bevat heel veel afkortingen is de meestgebruikte vorm van communicatie bij jongeren. Naast afkortingen worden bij het chatten ook veel emoticons en spreektaal gebruikt. Synoniemen voor chattal zijn sms-taal (wat zelf een afkorting is, namelijk voor short message service'), twittertaal en shordjes. Ze heeft zich ontwikkeld als gevolg van het ontstaan van chatprogramma's, chatwebsites en sociale media. Er bestaan tegenwoordig zo veel afkortingen dat het onmogelijk is een complete lijst op te stellen, en er komen er steeds meer en meer bij! Hier een paar voorbeelden van de meestgebruikte afkortingen in het Nederlands:
    Afbeeldingsresultaat voor informatica afkortingen
  • ajb, asje, alstu: alsjeblieft
  • cv, cva: ça va? / alles goed?
  • ckr, zkr : zeker
  • drom, drm: daarom
  • d8 : dacht
  • ff : effe, betekent even
  • gvd: godverdomme
  • gwn: gewoon
  • idd: inderdaad 
  • omg: o mijn god
  • jwz : je weet zelf
  • k: oké
  • kweenie, kwn: ik weet het niet
  • maja: maarja
  • mb, mobo: mooiboy
  • miss, "mss", 'misschn' : misschien
  • ni, nie: niet
  • nix, nx: niets
  • srry, sry: sorry
  • wdj: wat doe je?
  • wrom, wrm: waarom
  • wrs, wss: waarschijnlijk
Bij een informaticus of een gamer kom je een heel ander type afkortingen tegen. Deze afkortingen, die tot het internetjargon behoren, zijn meestal maar voor bepaalde internetgebruikers te begrijpen. Zij hebben dus hun eigen jargon ontwikkel. Dit wordt bij de chats van online games (zoals League Of Legends, LOL) heel veel gebruikt. Hier dienen ze om snel te communiceren tijdens het spel. De meeste woorden of zinnen die afgekort zijn bij het internetjargon, zijn (vanwege het ontwikkelen van het internet in de Verenigde Staten) in het Engels. Dit Engelse jargon wordt wereldwijd gebruikt. Via hier kom je terecht bij een lijst met enkele voorbeelden van afkortingen uit het internetjargon. 


CU SOON!



Taal- en letterkunde @KUL




Als leerling van de laatste graad maak je je soms al eens gedachten voor welke richting je gaat kiezen als je verdere studies gaat doen. Als taal jouw passie is, heb je op dat vlak verschillende mogelijkheden. Wat mij betreft, ga ik in Leuven blijven om topsport en studies verder te kunnen combineren.

Ik wilde me dus al eens informeren wat de bacheloropleiding taal- en letterkunde inhoud.


Eerst en vooral moet je natuurlijk weten wat taalkunde en letterkunde zijn:

De taalkunde is de wetenschappelijke studie van de natuurlijke talen. Dat zijn alle talen, maakt niet uit of ze nog steeds door mensen gepraat worden of niet, die door een aantal mensen als hun moedertaal wordt of werd beschouwd. Hier worden dus onder andere zinsbouw, klanken en woorden bestudeert. Bij letterkunde gaan voornamelijk literatuur en teksten bestudeert en analyseert worden, in de taal die je voor jouw studie heb gekozen. Het wordt vaak ook literatuurwetenschap genoemd.

Om te beginnen individualiseer je jouw studie door twee van deze negen talen te kiezen: Nederlands, Frans, Engels, klassiek Hebreeuws, Latijn, Duits, klassiek Grieks, Italiaans en Spaans.

Als je voor deze opleiding kiest, ga je je moedertaal en een andere voor jouw vreemde taal heel goed leren kennen.Je kan uiteraard ook twee vreemde talen kiezen. Het doel is dat je op het einde over een perfect taalgebruik beschikt, zowel schriftelijk als mondeling ga je ze perfect beheersen. De structuur en grammatica horen er natuurlijk bij, maar ook verschillende sociale en historische aspecten en de literaire wereld van de gekozen taal worden bekeken. Je focust dus buiten op praktische taalkennis ook op verschillende theoretische en historische aspecten van de twee gekozen talen. Uiteindelijk krijg je inzicht in de cultuur.

Veel mensen twijfelen heel lang over hun studiekeuze, hier zijn een paar tips waarmee je kan vaststellen of taal- en letterkunde iets voor jouw is:
1) Je houdt van talen, literatuur en cultuur.
2) Je hebt zin om een taal niet alleen te leren spreken en schrijven, maar ook wetenschappelijk te bestuderen.
3) Je hebt geen probleem met grote hoeveelheden leeswerk.
4) Je vindt meertaligheid en cultuurverschillen.
5) Je beschikt over een goed abstractie- en synthesevermogen.
6) Je bent bereid colleges, grondig voor te bereiden en er actief aan deel te nemen.
7) Je kunt goed alleen werken.

Als deze stellingen vanzelfsprekend zijn voor jou, dan weet je dat deze studie bij jouw past.

Opgelet: Voor elke van de negen talen zijn er verschillende startcompetenties. Deze hangen af van taal tot taal, deste meer uren eraan besteed worden in het middelbaar, deste groter de startcompetenties. 

Voor Italiaans en Spaans heb je geen voorkennis nodig. Duits gaat uit van een passieve voorkennis. De talen Engels, Frans en Nederlands bouwen verder op de kennis van het laatste jaar van het secundair onderwijs. Wat Latijn of Grieks betreft, daar moet je het volledige secundaire traject van de taal doorlopen hebben.

Als je ook in Leuven gaat verder studeren en op zoek bent naar extra informatie van andere richtingen, hier de link van de KUL: https://www.kuleuven.be/kuleuven/



    Afbeeldingsresultaat voor taal

    woensdag 24 mei 2017

    Spelalfabet


    Internationale communicatie: Spelalfabet

    Iedereen kent het wel dat je soms aan het bellen bent en de verbinding slecht is en je verstaat amper wat de andere persoon vertelt. Precies zoals vorige week toen ik op de trein zat en naar mijn mama belde maar in een tunnel was. Ze begon ineens over een of andere Dora om mij iets uit te leggen en ik dacht haar verkeerd begrepen te hebben, maar kwam er later pas achter dat ze gebruik had gemaakt van het Duitse spelalfabet. Een thema waarover ik perfect een blogartikel voor Nederlands kan schrijven.

    Je maakt dus van een spelalfabet (ook spellingalfabet of telefoonalfabet genoemd) gebruik als je met behulp van spraak een boodschap wil overbrengen of een naam juist wil spellen. Je noemt dus een naam die met deze letter begint om uiteindelijk een woord of boodschap te vormen. Om mij het woord ‘DACHFENSTER’ dat dus met een D begint, duidelijk te laten overkomen had ze ‘D wie Dora’ gezegd.

    Er zijn spelalfabetten in veel verschillende talen, zo bestaat er zelfs een in het Vlaams en in het Nederlands (opgelet: ze zijn verschillend). Twee mensen die niet dezelfde taal praten kunnen gebruik maken van het internationaal spelalfabet dat vooral bestaat uit (de Franstalige naam) van bekende steden zoals de A van Amsterdam of de P van Paris. Zo een alfabet kan in ernstige situaties natuurlijk ook heel goed gebruikt worden. Dat van de NAVO, dat er uiteraard ook eentje heeft en een van de meest gebruikte en bekendste is, is zodanig goed opgesteld dat de woorden bijna niet te verwisselen 
    zijn.

    Tegenwoordig worden ze minder en minder gebruikt maar ze 
    zullen hun effectiviteit nooit verliezen! 
    Tot de volgende bloggers, met de B van Brussel! ;-)